Milieurozen28-06-2012: Glastuinders willen grip op overmatige wortelgroei

Glastuinders zijn samen met Wageningen UR Glastuinbouw een praktijknetwerk gestart, waarin zij proberen om meer grip te krijgen op de ziekte ‘overmatige wortelgroei’. Deze ziekte steekt steeds hardnekkiger de kop op in aubergine, komkommer en tomaat. Een pasklare oplossing is niet voor handen. Met een uitgebreide survey onder telers, en het actief benutten van sociale media, moet er bruikbare informatie boven tafel komen. Het praktijknetwerk telt nu 60 deelnemers en wil liefst nog groter worden.

De problemen met overmatige wortelgroei in de teelt van aubergine, komkommer en tomaat zijn de laatste jaren sterk toegenomen. Het gaat om een fysiologische afwijking, die het gevolg is van een infectie met de bacterie Agrobacterium rhizogenes. Deze bacterie is in staat een stukje DNA in de erfelijke eigenschappen van een plant te brengen, waardoor de wortels ongeremd gaan groeien. Door de grote wortelmassa dringen water en zuurstof minder gemakkelijk in de mat, waardoor planten trager groeien of zelfs afsterven.  

Alle telers van aubergine, komkommer en tomaat in Nederland kunnen meedoen met het praktijknetwerk. Deelname begint met het invullen van een vragenlijst. Vervolgens krijgen de deelnemers maandelijks een aantal korte vragen gestuurd. De resultaten worden gebundeld in een 'dashboard' dat informatie geeft over het voorkomen van de ziekte en de maatregelen die telers hebben genomen. Dit dashboard wordt maandelijks aan de deelnemers toegestuurd. Ook via Twitter (@PNOWG) en Facebook zullen de ervaringen en nieuwe inzichten worden verspreid. Onderzoeker Daniël Ludeking: “Hoe meer telers gaan deelnemen aan dit praktijknetwerk, hoe meer informatie we verzamelen en hoe waardevoller het netwerk wordt. Deelname hoeft niet veel tijd te kosten en met social media willen we snel de nieuwe kennis gaan verspreiden. Ook worden de gegevens anoniem verwerkt. Ik hoop dan ook dat zo veel mogelijk telers, adviseurs, onderzoekers, laboratoria en andere belanghebbenden actief meedenken op zoek naar de oplossing.”

In de praktijk bestaan al verschillende ideeën over mogelijke oplossingen. Er wordt volop geëxperimenteerd met nieuwe teeltwijzen of behandelingen, zoals chemische ontsmettingsmiddelen (natriumhypochloriet), waterbehandeling (Aquanox) en natuurlijke preparaten (Zeewier-extract, compostthee, huminezuren).

 « Nieuwsoverzicht